0.00грн.
Зробити замовлення- Огляд товару
- Інформація
- Відгуки (0)
- Схожі товари
Першовідкривачем лікувальних властивостей насіння льону був ще Гіппократ, який розповів світу рецепт відвару з лляного насіння, що допомагає при хворобах шлунка. А в пізніші часи насіння льону знайшли застосування в народній медицині завдяки його пом'якшуючим, очищаючим і бактерицидним властивостям.
У 80-х роках минулого століття дієтологи різних країн світу стали активно і глибоко вивчати властивості лляного насіння, як натурального та корисного для здоров'я продукту. Ну а в XXI столітті насіння льону почало відігравати вже значну і важливу роль у дієтичному харчуванні людини, беручи, таким чином, участь у профілактиці та лікуванні низки захворювань.
Це підтверджують дані: У Німеччині у сфері хлібопечення використовується понад 60 000 тонн насіння льону щорічно (в середньому це близько 1 кг на 1 особу на рік). А в Канаді насіння льону розглядають уже не як харчову добавку, а як окремий продукт харчування, у зв'язку з чим прийнято спеціальну Національну програму, яка рекомендує включення до 12 % насіння льону до хлібобулочних виробів.
Харчова цінність та склад насіння льону
До складу лляного насіння входять три види цінних поліненасичених жирних кислот (Омега-3, Омега-6 та Омега-9), правильний баланс яких необхідний для всіх процесів життєдіяльності людського організму. За вмістом Омега-3 насіння льону перевершують усі харчові рослинні олії (цієї кислоти в насінні льону в 3 рази більше, ніж у риб'ячому жирі).
Амінокислотний склад білка лляного насіння аналогічний до складу рослинних протеїнів сої, відомих своєю харчовою цінністю. Насіння льону є відмінним джерелом рослинної клітковини, підвищений вміст якої у продуктах сприяє зниженню ризику онкологічних захворювань та позитивно впливає на імунітет. Завдяки високому вмісту полісахаридів відвар з насіння льону має обволікаючу та бактерицидну дію при гастриті та виразці шлунка.
Лігнани («рослинні гормони»), яких у насінні льону у 100 разів більше, ніж в інших рослинних продуктах, добре відомі як антиоксиданти, що перешкоджають розвитку раку. Вони також мають антибактеріальний та антивірусний ефект.
Вітаміни F, A, E, B. Насіння льону — відмінне зовнішнє джерело важливого для організму вітаміну F, який бере активну участь у жировому та холестериновому обміні (цей вітамін не синтезується в організмі). Вітаміни А і Е («вітаміни молодості») благотворно впливають на шкіру — саме завдяки їм лляне насіння знайшли застосування в багатьох косметичних рецептах.
Крім того, насіння льону є важливим джерелом селену, яке, у свою чергу, перешкоджає розвитку пухлин, очищає організм від важких металів, допомагає покращити зір та мозкову діяльність. Багате насіння льону також і лецитином, настільки корисним для людини.
Захворювання травної системи. Відвар із насіння льону завдяки своїй обволікаючій та пом'якшувальній дії надає захисну дію на слизову оболонку стравоходу та шлунка, і може застосовуватися для лікування виразки шлунка та гастриту. Клітковина, на яку багате насіння льону, активізує насамперед діяльність кишечника, допомагаючи людині впоратися з хронічними запорами. Така «проносна» дія насіння льону пов'язана з тим, що розбухаючи в кишечнику, вони збільшують обсяг вмісту кишечника і стимулюють таким чином його випорожнення. Щоденний прийом 50 г насіння льону протягом двох тижнів — ефективний засіб народної медицини для лікування захворювань кишечника навіть у людей похилого віку зі слабким імунітетом. Регулярне вживання насіння льону допомагає значно покращити функцію печінки, значно гальмує всмоктування токсинів, сприяє очищенню організму від шлаків.
Серцево-судинні захворювання. Насіння льону містить у великій кількості поліненасичену жирну кислоту Омега-3, присутність якої в організмі сприяє зниженню рівня холестерину в крові та кров'яного тиску. Це знайшло застосування у профілактиці та лікуванні атеросклерозу, інсульту, інфаркту, тромбозів та інших розладів серцево-судинної системи.
Онкологічні захворювання. Насіння льону містить у собі два важливі компоненти, що знижують ризик виникнення гормонально залежних ракових захворювань – це Омега-3 кислота та «рослинні гормони» лігнани.
Цукровий діабет. Насіння льону, що посилює дію інсуліну, знаходять також застосування у профілактиці та лікуванні діабету.
Запальні захворювання. Омега-3, що міститься в насінні льону, підвищує в цілому загальний імунітет організму, що перешкоджає виникненню та розвитку запальних процесів. Компреси з лляного насіння розм'якшують фурункули та нариви, знаходять застосування в лікуванні захворювань суглобів, а настоянки з насіння льону використовують у лікуванні запальних процесів у порожнині рота та горла.
Очищення організму від радіонуклеїдів. Насіння льону – потужний сорбент, який за своїми властивостями не поступається активованому вугіллю, і на відміну від штучних сорбентів не впливає на руйнування клітин організму. На цьому ґрунтується його застосування в лікуванні хворих на променеву хворобу.
У народній медицині насіння льону відомо як добрий відхаркувальний засіб. Регулярне вживання в їжу насіння льону полегшує напади астми та сприяє полегшенню перебігу алергічних захворювань, покращує функції нирок, щитовидної залози, нормалізує гормональний баланс в організмі жінки.
Як вживати в їжу лляне насіння
Насіння льону зазвичай приймають у їжу в грубо подрібненому вигляді з великою кількістю рідини. Так як розбухання лляного насіння має відбуватися безпосередньо в кишечнику, розмочувати його заздалегідь не рекомендується (за винятком випадків запалення в кишечнику).
ВАЖЛИВО! Розмелене насіння льону не потребує термообробки. Насіння льону бажано вживати в їжу відразу після подрібнення через їхнє швидке окислення на повітрі через підвищений вміст лляної олії.
Рекомендується перед вживанням змішувати розмелене лляне насіння з медом або повидлом у співвідношенні 1:1. Також насіння льону корисно додавати в каші, овочеві салати, вживати з кисломолочними продуктами, додавати у домашню випічку.
Дозування: з профілактичною метою насіння льону рекомендується приймати не менше 5 г на день, а з метою лікування приймати вранці та ввечері по 2 столові ложки (в середньому не більше 50 грамів на день). Курс лікування – від одного до кількох місяців.
Протипоказання. Звертаємо вашу увагу, що при вживанні насіння льону в кількості більше 1 столової ложки на день в деяких випадках можливі неприємні відчуття в області печінки (через підвищений вміст у насінні лляної олії).
Відгуків про цей товар ще не було.
Немає питань про даний товар, станьте першим і задайте своє питання.